Segue in Italiano. Few weeks ago, during a boat “stroll” with Enrico, my nephew and Dario, a friend that i met in Bangkok. I spotted a mussels farm. Farming mussels should work both ways: for food consumption and purify water since the mussels works as filters. In reality, our waters are not clean anymore and the mussel brings those contaminations to us. Easy, isn’t it?
To avoid it the water has to be checked regularly and it’s always a good habit to cook them properly, not too much though otherwise you will lose the texture.
On the way back from Bacoli I saw a man outside his mussels corner. I stopped and asked for a kilo, he then told me that they were coming from the spot I’ve seen before and he gave me the mussels for 2 Euros. Made sure that they were all closed, which means they are still alive and happy with my deal I came back home.
Being late for pasta, that’s what we did the day after:
1 Pull out the hairy bit form the mussels. Get a knife, press it between your thumb and the knife and pull it. Done! Then washed them under running water.
2 Cut in a half some pomodori del piennolo. They are from my area, in season and have a consistency that works when cooked on high fire.
3 Fried a garlic clove and added the tomatoes into it and later a few leaves of fresh basil. Frying the garlic is what gives the taste to the all dish. Do it properly, don’t rush, don’t burn it, the result will be delicious.
4 When the tomatoes were soft I added the mussels and covered with a lid. We did this to allow the mussels to steam in its own seawater, ensuring a better taste. Turning the fire off when they were all opened.
5 While waiting for the water, we started to separate the mussels from the shells and leaving some for decoration. The result is always quite watery and that’s good. Because after I will dry my pasta slightly undercooked and finish to cook in that broth. The Pasta will absorb the water and the taste of the mussels. Plus the gluten contained in it will give a creamy texture adding more joy to the dish.
6 We’ve cooked the pasta without adding salt to the water, added to the broth and only at the end we added the mussels and basil.
The taste was just great!
#keepeating
Un piatto estivo: Spaghetti con pomodori, cozze e basilico
Durante un giro in barca con @enrico_annunziata e Dario,vidi un’ allevamento di cozze. Le cozze funzionano sia per nutrirci, ma anche per purificare l’acqua poiché sono come dei filtri. In realtà, le nostre acque non sono più pulite e noi rischiamo di mangiare queste contaminazioni. Facile, no?
Per evitarlo, le acque devono essere controllate regolarmente ed è sempre meglio cuocerle correttamente, non troppo, altrimenti perderai la consistenza.
Di ritorno da Bacoli vidi un uomo fuori al suo “angolo delle cozze”. Mi fermai e ne chiesi un chilo. L’uomo mi disse che provenivano dall’allevamento visto prima e mi diede le cozze per 2 euro. assicuratomi che fossero tutte chiuse, il che significa che sono ancora vive, e felici del mio affare. Tornammo a casa.
Tardi per una pasta, quindi questo quello che abbiamo fatto il giorno dopo:
1 Togliere la parte “pelosa” dalle cozze. Prendi un coltello, premila tra il pollice e il coltello e tiralo. Fatto! Quindi lavate sotto l’acqua corrente.
2 Tagliato a metà qualche pomodoro del piennolo. Sono della mia zona, in stagione e hanno una consistenza che funziona cotti a fuoco vivo.
3 Soffritto uno spicchio d’aglio e aggiunto i pomodori e successivamente qualche foglia di basilico fresco. Friggere l’aglio è ciò che dà il gusto al piatto. Fallo correttamente, con calma, non bruciarlo, il risultato sarà delizioso.
4 Quando i pomodori furono morbidi, ho aggiunto le cozze, coprendo con un coperchio. Cosi da consentire alle cozze di cuocere con il vapore della propria acqua marina. Poi abbiamo spento il fuoco quando furono tutte aperte.
5 In attesa dell’acqua della pasta, abbiamo iniziato a separare le cozze dai gusci e ne abbiamo lasciate alcune per decorazione. Il risultato è sempre abbastanza acquoso e va bene. Perché dopo scolero’ la pasta leggermente cruda e la finirò di cuocere in quel brodo. La pasta assorbirà l’acqua e il sapore delle cozze. Inoltre il glutine in essa contenuta darà una consistenza cremosa, aggiungendo più gioia al piatto.
6 Abbiamo cotto la pasta senza aggiungere sale all’acqua, aggiunta al brodo e solo alla fine abbiamo aggiunto le cozze e il basilico.
Il gusto era semplicemente eccezionale.
#keepeating
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