Porcini Carpaccio: The recipe

Segue in Italiano.

Only a month ago I was still in Berlin helping out the guys at the Wald hotel am see since Naturalmente, a wine garden that I’ve been running during the summer, was almost closed due to the autumn coming. I should have left at the end of September, but then I was asked to stay one more month. With my surprise after a walk in the forest surrounding the hotel I found myself in the middle of the mushroom season. What a blessing!

At one point I had so much mushroom that we really didn’t know what to do with them. I made all the recipes I could think of (here one), gave many to my colleagues at the hotel. Friends also had their part of the harvest. At one point I was eating them straight from the ground; cleaning them and eating them on the go in the forest. Among all the recipes I made one has sparkle a WOW to all the people that have tried it and it’s the Porcini Carpaccio. When you eat the Porcino raw it has a totally different flavor from what you’re used to. The strong mushroom taste becomes a very delicate, gentle flavor. The spongy texture makes it a very enjoyable bite to taste.

It is one of those recipes that even you can’t fry an egg can make and impress your guests. I will leave below the list of ingredients and a little video for you to follow the simple steps.

Ingredients for 4 people:

300 gr of fresh Porcini mushroom
A half espresso cup of Extra Virgin Olive Oil
A juice of a lemon
2 pinches of sea salt
An handful of parsley
Black Pepper
A clove of garlic

Procedure:

#keepeating

Carpaccio di Porcini: La ricotta ricotta

Solo un mese fa ero a Berlino ad aiutare i ragazzi del Wald Hotel am See da quando Naturalmente, un wine garden che ho gestito durante l’estate, che era quasi chiuso a causa dell’arrivo dell’autunno. Sarei dovuto partire a fine settembre, ma poi mi è stato chiesto di restare ancora un mese. Con mia sorpresa dopo una passeggiata nel bosco che circonda l’albergo mi sono ritrovato nel pieno della stagione dei funghi. Che Benedizione!

Ad un certo punto avevo così tanti funghi che non sapevamo davvero cosa farne. Ho fatto tutte le ricette che mi venivano in mente (qui una), ne ho dati molti ai miei colleghi dell’albergo. Anche tanti amici hanno avuto la loro parte del raccolto. Ad un certo punto li stavo mangiando direttamente mentre li trovavo; pulendoli e mangiandoli mentre camminavo nella foresta. Tra tutte le ricette che ho realizzato una ha fatto innescare un WOW da tutte le persone che l’hanno provata ed è il Carpaccio di Porcini. Quando mangi il Porcino crudo ha un sapore totalmente diverso da quello a cui sei abituato. Il forte sapore di fungo si trasforma in un sapore molto delicato e gentile. La consistenza spugnosa lo rende un boccone molto piacevole da gustare.

È una di quelle ricette che anche se non sai friggere un uovo puoi fare e stupire i tuoi ospiti. Vi lascio qui sotto la lista degli ingredienti e un piccolo video per farvi seguire i semplici passaggi.

Ingredienti per 4 persone:

300 gr di funghi porcini freschi
Una mezza tazzina di Olio Extravergine di Oliva
Un succo di limone
2 pizzichi di sale marino
Una manciata di prezzemolo
Pepe nero
Uno spicchio d’aglio

Procedura:

#keepeating

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