Summer Salad: Tomatoes, Grape and Basil

tomato, grape and basil salad

Segue in Italiano. Lately I’m eating loads of fresh tomatoes and raw food, not only because I’m on mission to loose some weight, also because they have anti-inflammatory properties. Coupled with basil they are really powerful. If you can stand a bit of pains and you’re not a fan of pills. Eating some tomatoes will help with your inflammation. I’ve always had sinus inflammation and for many year doctors gave me strong antibiotics. It was lasting for a year then back again.

Until I went to Thai-chinese doctor for an acupuncture session in Bangkok, after a huge pain due to a needle in my left side of the abdomen. He discovered that actually my problem was digestion, in particular cholesterol. He made me notice that my headache was coming only after meals. I would add after long period of alcohol consumption. Since then my approach to sickness is changed. First comes prevention trough nutrition, eating seasonal organic vegetables plays a big role in this. Naturally I started to look at the properties of food and how to use them in my favor. Nothing hard to do, it really takes few minutes to look up the properties from credible sources on the Internet. The general rule is: eat what nature gives you at that time of the year.

So when pains come I give to my body few days to deal with it and eat useful foods. Only after all of this I will see a doctor, mainly to discover the nature of the pain and then take action according to the seriousness of the case. With the time I’ve also learned a couple of techniques to deal with pains that can come and go and don’t really need a treatment for it. What is a common practise in Asia, sounded very weird for me in the beginning but after many years of going trough sickness in this way, I can only say that it works most of the time.

So last day I wanted some sugar and carbs but I know that either refined carb and sugar are not good for inflammation so I opted for seasonal fruits, plus the needed tomatoes, which is also a fruit, and basil.

The result was a fruit salad dressed with salt and olive oil, that had a surprisingly great taste, basil and grape together was a tasty surprise. Loved it!

#keepeating

Insalata estiva: Pomodoro, uva e basilico

Ultimamente mangio tanti pomodori e verdure crude, non solo perché devo dimagrire, ma anche perché hanno proprietà antinfiammatorie. Abbinati al basilico sono davvero potenti. Se riesci a sopportare un po ‘di dolore e non sei un fan delle pillole. Mangiare dei pomodori aiuta con le infiammazioni.
Ho sempre avuto problemi alla sinusite. Per molti anni i medici mi hanno somministrato antibiotici potenti. Duravano un anno poi di nuovo.
Fino a quando sono andato dal un medico thai-cinese per una sessione di agopuntura, dopo un enorme dolore a causa di un ago nella parte sinistra dell’addome. Ha scoperto che in realtà il mio problema e’ la digestione, in particolare il colesterolo. Mi ha fatto notare che il mio mal di testa veniva solo dopo i pasti. Aggiungerei anche dopo un lungo periodo di consumo di alcol.
Da allora il mio approccio alle malattie è cambiato. Prima viene la prevenzione attraverso l’alimentazione, mangiare verdure biologiche di stagione gioca un ruolo importante in questo. Naturalmente ho iniziato a considerare le proprietà del cibo e come usarle a mio favore. Niente di difficile, bastano pochi minuti per cercare le proprietà da fonti credibili su Internet. La regola generale è: mangia ciò che la natura ti offre in quel periodo dell’anno.
Quando ho dolori, do al mio corpo qualche giorno, mangiando cibi utili. Sei il dolore continua vado dal medico per scoprire la natura del dolore e poi agire in base alla gravità del caso. Con il tempo ho anche imparato un paio di tecniche per affrontare i dolori, che non necessariamente hanno bisogno di trattamenti. Questa è una pratica comune in Asia, all’inizio mi sembrava strana, ma dopo anni di “pratica” posso solo dire che funziona per la maggior parte dei casi.

Quindi l’altro giorno volevo un po’ di zuccheri e carboidrati, ma so che i carboidrati raffinati e lo zucchero aumentano l’infiammazione, quindi ho optato per la frutta di stagione, oltre ai pomodori e il basilico.
 
Il risultato è stato una “macedonia” di frutta condita con sale e olio d’oliva, che aveva un gusto sorprendente, basilico e uva insieme è stata una gustosa sorpresa. Oggi sara il mio pranzo di nuovo.

#keepeating

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