Homemade Ricotta Cheese recipe

Ricotta Cheese

Segue in Italiano.

Last year during this time I was having fun making live stream from Alessia home. It was the first lock down and we had plenty of time and creativity to spend. Since the shops were closed I did a session making the Neapolitan Zeppole di San Giuseppe (the full story is here and the video tutorial here).
Then I thought that not many people are stars in the kitchen so I did another live stream where I was cooking a simple Carbonara and a Ricotta Cheese cake in order to give to people at home some easy recipes (here the video tutorial). It was fun, the interaction with the people after the lives was even more fun. Few became friends and we are still in contact exchanging recipes and funny messages. This is great actually I didn’t believe that using social media would have lead to proper conversations and interactions.

After the few session I was asked by the guys at Cookly.me to make a live stream not too long, fun, easy and the recipe should have been doable by anyone. So I thought that it should have been something not easy to find in the world, versatile and delicious. Ricotta Cheese ticked all the boxes.  When I was in Thailand was difficult to find a decent Ricotta. Doing some research I discovered that is not that hard to make it. Won’t be the same of the one you buy from a shepherd. But better than the one you find in the supermarket shelf for sure.
It’s a great ingredients to have a in the fridge, can be added to pasta, omelette, cakes or eaten alone.

The ingredients to make 100 gr of Ricotta Cheese are:
– 1 Litre of whole fat milk
– 2 tbsp. of white vinegar or the juice of a lemon

You will need:
– A pot
– A strainer
– A spoon

The 20 min tutorial on how to make it’s here:

ricetta ricotta fatta in casa

L’anno scorso di questo periodo mi divertivo a fare live streaming da casa di Alessia. Era durante il primo lock down e avevamo molto tempo e creatività a disposizione. Dato che i negozi erano chiusi ho fatto una sessione per le Zeppole di San Giuseppe (la storia completa è qui e il video tutorial qui).
Poi ho pensato che non tutti sono delle star in cucina così ho fatto un altro live streaming dove cucinavo una semplice Carbonara e una torta di ricotta per dare alle persone a casa alcune ricette facili (qui il video tutorial). È stato divertente e l’interazione con le persone dopo i live lo è stata ancora di più.
Alcuni sono diventati amici e siamo ancora in contatto scambiandoci ricette e messaggi divertenti. Questo è fantastico, in realtà non credevo che l’utilizzo dei social media avrebbe portato a conversazioni e interazioni “reali”.

Dopo queste sessioni mi fu’ chiesto dai ragazzi di Cookly.me di fare un live streaming, non troppo lungo, divertente, facile per chiunque. Quindi pensai a qualcosa non proprio facile da trovare al mondo, versatile e delizioso. La ricotta e stata la soluzione. Quando ero in Thailandia era difficile trovare una ricotta decente. Facendo qualche ricerca ho è semplice da fare. Non sarà la stessa del astore dei Monti Lattari. Ma sicuramente meglio di quello che trovi sullo scaffale del supermercato. È un ottimo ingrediente da avere in frigo, può essere aggiunta alla pasta, frittate, torte o mangiata da sola.

Gli ingredienti per realizzare 100 gr di Ricotta sono:
– 1 litro di latte intero
– 2 cucchiai. di aceto bianco o il succo di un limone

Avrai bisogno:
– Una pentola
– Uno scolapasta
– Un cucchiaio

Il tutorial di 20 minuti su come realizzarla e’ sopra.

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